Aikainen lintu madon nappaa?

| Aiheet: Uutiset

SBC Levin edustusjoukkue jatkaa kauttaan huomenna lauantaina 16.02.2013 Oulun Nallisportissa, kun vastaan asettuvat Torbal klo 11 ja SBT Suola klo 14.

Kauden tärkeimmät pelit ovat edessä päin, sillä kahdella voitolla taistellaan jopa kakkossijasta ja sitä kautta karsintapaikasta ylöspäin, mutta kahdella tappiolla joukkue ei ole varmistanut vielä edes sarjapaikkaansa. Sarja on siis äärimmäisen tasainen, ja mikä tahansa joukkue voi voittaa kenet tahansa kuten on aiemminkin nähty.

Torbal on pystynyt parantamaan peliään hienoisesti kauden mittaan, ja joukkue onkin taistellut itsensä juuri ja juuri putoamisviivan yläpuolelle sijalle 8. Kauden ensimmäinen kohtaaminen 20.10.2012 Haukiputaalla päättyi lukemiin 3-2 SBC Levin eduksi (maalikooste). Levi johti ottelua jo 3-0, mutta maalijyvä ei ollut kohdillaan pelin lopulliseksi ratkaisemiseksi, ja runsaslukuisen yleisön riemuksi pelille saatiinkin jännittävä huipennus, kun vastustaja päästettiin peliin mukaan kolmannen erän lopulla. Huomenna lauantaina odotettavissa lienee jälleen tasainen ja rehti vääntö marginaalien ollessa pienet.

Sarjakolmosena majaileva SBT Suola kohdattiin 17.11.2012 Rovaniemellä, ja tuolloin vastustajalle lahjoitettiin loppuhetkien hölmöilyllä molemmat sarjapisteet, kun vastustaja pääsi iskemään 2-3 -voittomaalin ylivoimalla ajassa 44:59, eli vain sekunti ennen päätössummeria. Lähtökohtana kauden toiseen keskinäiseen kohtaamiseen luonnollisesti on, että potut maksetaan pottuina, ollaan vuoroin vieraissa sekä napataan vielä silmä silmästä ja korva korvasta.

Huomionarvoista on, että SBC Levi on tehnyt vähiten maaleja sarjassa (36 maalia 12 pelissä), mutta keikkuu silti sarjan keskikastissa sijalla 5. ”Normaalilla” hyökkäystehokkuudella aiempien kausien tapaan joukkueen sijoitus olisi jotain aivan muuta, mutta jossittelu tässä tilanteessa on aivan turhaa. Koko kauden vaivannut maalinteko-ongelma näyttää harjoitusten ja harjoituspelien perusteella olevan kuitenkin pian selätetty, joten lähtökohdat turnaukseen ovat hyvät.

Joukkueen terveystilanne on lisäksi varsin hyvä, sillä vaikka kentällinen miehiä ja Ristimella maalin suulta joutuukin erinäisistä syistä johtuen skippaamaan reissun tällä kertaa, niin tien päälle päästään lähtemään klo 6.45 melkein kolmen kentällisen ja kahden lähes ehjän maalivahdin voimin…

…mistä pääsemmekin aasinsillan kautta toiseen aiheeseen. SBC Levi on sarjan kauimmainen joukkue millä tahansa mittapuulla mitattuna, mutta silti Pohjois-Suomen aluevastaavan Timo Kukkosen edeltäjä otteluohjelmaa laatiessaan on kaikessa viisaudessaan laittanut kauimpaa tulevalle joukkueelle pelin aamupäivälle klo 11. Onneksi tien päälle päästään lähtemään Rovaniemeltä, jolloin lähtö on ”vasta” klo 6.45, mutta jos matka alkaisi Kittilästä, niin lähtö olisi klo 4.45 eli herätys viimeistään klo 4 pelaamaan alasarjasäbää Ouluun. Siinä voi jokainen pohtia homman mielekkyyttä. Vastavuoroisesti kyseisessä turnauksessa Oulun seudun joukkueet pelaavat keskenään vastakkain klo 12 ja klo 13 alkavissa peleissä.

Nyt täytyykin heittää kysymys Salibandyliiton suuntaan, että minkälaiset kehitysnäkymät salibandylla on Pohjois-Suomen alueella? Ajetaanko laji kilpapelaamisen osalta tarkoituksella alas Rovaniemi-Kemi/Tornio-Oulu -akselin ulkopuolelta? Vai onko kyseessä ainoastaan yksittäisten aivopierujen sarja epäonnistuneen sarjaohjelman laatimisen muodossa? Viimeisten tietojen mukaan halukkuutta kilpasarjaan osallistumiseen on jopa Ivalossa asti. Lisäksi Sodankylään valmistuu näillä näppäimillä upouusi liikuntahalli, Ylläksen Nousu taistelee 5.divarilohkossaan jopa sarjanoususta, Kuusamossa on sarjatoimintaa tänäkin päivänä ja niin edelleen. Kittilään valmistuu puolestaan nykyaikainen liikuntahalli 2014-2015 vuodenvaihteen tienoilla, joten sekä SBC Levi että SBC Levi II pystyvät järjestämään kotiturnauksia tulevaisuudessa. On kuitenkin päivänselvää, ettei edellä mainituista paikkakunnista monikaan jatka tai edes aloita toimintaansa kilpasarja-salibandyn parissa, mikäli otteluohjelma laaditaan jatkossakin näin pahasti päin helvettiä.

Sarjaohjelman järjettömyyshän huomattiin useammankin joukkueen toimesta myös pelien välillä olevien pitkien taukojen muodossa, jotka eivät palvele ketään. Joukkueet olivat jopa valmiita muokkaamaan sarjaohjelmaa omin päin kiistapallo-foorumin keskusteluiden perusteella, mutta lopulta hyvä ajatus jäi valitettavasti toteutumatta. Jos otteluohjelman laatija liitossa hoitaa asiaa ensimmäistä kertaa, niin rohkeasti kysymällä saa varmasti apua ja neuvoja homman hoitamisessa niin sanotusti kotiin.

Toki täytyy muistaa että Pohjois-Suomen alueen maantieteellinen laajuus asettaa haasteita sarjaohjelmaa ja lohkojakoja suunnitellessa, mutta nämäkin ovat loppupeleissä vain järjestelykysymyksiä. Ideaalitilannehan olisi, jos 5.-4.divareissa olisi paikalliset lohkot erikseen mallia Oulun seudun lohko(t) ja Rovaniemi+Pohjois-Lappi-lohko, mutta mikäli tähän ei päästä esimerkiksi joukkueiden vähäisen määrän vuoksi, niin kauempaa tulevat joukkueet eivät voi joutua tästä kärsimään, koska muulloin innostus kilpasarjapeleihin loppuu aivan varmasti, ja pitkäaikaisvaikutukset lajin leviämisen että harrastajamäärien kannalta ovat tuhoisat. Jos jatkossakin joudutaan laittamaan Oulun ja Pohjois-Lapin joukkueita samoihin sarjalohkoihin alasarjoissa (5.-4.-3.div.), niin olkoon niin, mutta senkin voi toteuttaa järkevästi.[/rant]

Tuomas Similä
Puheenjohtaja

http://salibandy.net/kilpailutoiminta/tulospalvelu/pohjois-suomi-miehet-4-divisioona-lohko-25-tilastot-ja-otteluohjelma-2