M1 sarjakärjessä joulutauolle

| Aiheet: Uutiset

Miesten ykkösjoukkueen pelireissusta Oulun Nallisportiin lauantaina 7.12.2013 ei muotoutunut ihan odotetun kaltainen, ”normi” pelireissu. Aamulla puoli kahdeksan jälkeen noin 25km ennen Kemiä bussin vasen ulompi takarengas päätti ottaa lopputilin ja lähteä eri suuntaan. Onnettomuudessa oli kuitenkin myös onni mukana tällä kertaa, sillä paripyörillä varustetun bussin sisempi takarengas jäi jumiin rapakaaren alle, joten kuski sai pidettyä auton tien päällä ja vieläpä omalla kaistalla. Tunne renkaan irrotessa 90km/h vauhdissa oli vähintäänkin ”jännä”. Vara-autoa odotellessa menikin sitten aikataulut metsään ja kunnolla, mutta sellaista sattuu. Sitten itse peleihin.

Päivän ensimmäisessä pelissä klo 11 vastaan asettui ennen turnausta sarjakolmosen tonttia hallinnut SBT Tornio, joka oli hävinnyt ainoastaan yhden pelin ennen syyskauden päätösturnausta. Pääsimme saapumaan paikalle lopulta klo 11.01 ja peli laitettiin käyntiin klo 11.08, joten taktiikkapalaverit, alkulämmittelyt ym. valmistautumiset jäivät toiseen kertaan. Valmiina ei näyttänyt olevan myöskään Tornion joukkue, sillä SBC Levi aloitti ottelun kaikesta alkuhäslingistä huolimatta todella vahvasti. Ajassa 04:46 Lauri Välimaan toimitus viivasta maalille jäi matkan varrelle keskiympyrän yläpuolelle, mutta kuitenkin Hannu Molkojärven ulottuville, joka pyörähti irti vartioijastaan ja laukoi muutaman askeleen vauhdista aivan maalin vasempaan laitaan ja peli 1-0. Seuraavan kerran digitaalit pysähtyivät ajassa 09:45; SBC Levin vapari vasemmasta laidasta ja pallon takana Tuomakset Trast ja Alaluusua. Peli käyntiin jälkimmäisen pikku näpyllä, josta Trast kanttasi keskelle ja toimitti pallon taka-alanurkkaan. Tilanne nyt siis 2-0.

Ajassa 11:06 SBC Levi siirtyi 3-0 -johtoon; Juho Wessliniltä katko hyökkäyspäässä ja pallo Lauri Välimaalle oikeassa siivessä. Tältä kerta kaikkiaan maaginen no look-rystypoikkari selän takaa koko Tornion puolustuksen halki toiseen laitaan Joonas Junnolalle, joka laukoi suoraan syötöstä vasempaan ylänurkkaan. Heittämällä syyskauden top 3-syöttöjä? Päätä itse: http://youtu.be/qOnyLgBXbZM

Kellon näyttäessä aikaa 12:32 muuttuivat lukemat 4-0:aan; Lauri Välimaalta avaus puoleen kenttään oikeaan laitaan, josta Tuomas Alaluusuan syöttö eteenpäin Tuomas Trastille laidan kautta kimpoaakin keskelle miehen itsensä ulottuville. Parin askeleen liike maalia kohti ja tarkka laukaus etuylänurkkaan. Yksipuolisen näytöksen 1. erän osalta kruunasi Tommi Ahola ajassa 14:15; hyökkäyspään pyöritys päättyi Juha-Pekka Koutaniemen syöttöyritykseen taskuun Arttu Ylitalolle, joka ei kuitenkaan osu palloon. Pallo ajautui sen sijaan viivan tuntumaan Tommi Aholalle, joka laukoi ykkösellä rystyllä pallon alanurkasta sisään ja näin ollen erätauolle lukemista 5-0.

2. erässä peli tasoittui huomattavasti, ja myös SBT Tornio sai hieman pelin juonesta kiinni. Mitä pitemmälle ottelu eteni, niin sitä enemmän huono valmistautuminen alkoi näkyä Levi-pelaajien tekemisessä kentällä. Puolihuolimatonta pelaamista, hävittyjä kaksinkamppailuja ja helpohkoja pallonmenetyksiä. Ehkä jossain syvällä tiedostamattomissa ajatuksissa oli, että 1. erän pelaaminen voisi riittää ja loppupeli voidaan huilailla? Puserossa hyvä olo, helppo peli toista kärkijoukkuetta vastaan ja illan kuuma sauna sekä kylmät virvokkeet siintelivät silmissä? Ajassa 25:53 SBT Tornio kavensi tilanteeksi 5-1; laukaus viivasta pomppasi Levi-pelaajan mailan lavasta epäonnekkaasti suoraan maalin eteen, josta torniolaishyökkääjä iski pallon varmasti sisään.

3. erän alkuun iski viimeistä kertaa Levin joukkue; Tuomas Nousiaisen ylöstuonti vasenta laitaa pitkin ja tarkka poikittaissyöttö Kalle Kemppaiselle, joka laukoi suoraan syötöstä vasempaan ylänurkkaan ja peli nyt 6-1. Maalin jälkeinen vaihto toi kuitenkin 6-2 -kavennusmaalin tullessaan ajassa 30:50; laukaus vasemmasta siivestä Levi-maalista katsottuna, ja ensimmäisenä irtopallolla vastustajan pelaaja, jolla oli helppo työ siirtää pallo tyhjiin. Lisää kylmää vettä oli luvassa ajassa 36:02; pallonmenetys puolessa kentässä, joka kääntyi nopeaan ylivoimahyökkäykseen omassa päässä. Vastustajan rystyrykäisy livahti vastaan syöksyneen Juhis Huttusen alta maaliin, ja peli nyt 6-3. Helpot virheet seurasivat toisiaan, ja ajassa 38:45 soi omissa jälleen; todella huolimaton syöttö omassa päässä, vastustajan katko, toimitus maalille ja pallo sisään.

Vain puolisen minuuttia edellisestä, ja miltei vastaava kuvio kuin edellisessä; palloa ei saada liikkeelle tarpeeksi ripeästi omassa päässä, joten vastustajan rohkea karvaus onnistui riistossa ja pallo maalin edestä sisään. Tilanne nyt siis 6-5. Tasoitusmaali nähtiin lopulta ajassa 44:17 vastustajan pelatessa ilman maalivahtia; huolimaton keskustan pelaaminen, josta vastustajan hyökkääjä pääsi laukomaan suht vapaasti ja Levi-pelaajien peittoyrityksistä huolimatta pallo maaliin. SBT Tornio otti ottelun loppuhetkillä vielä jäähyn, ja Levin joukkueelle jäi 13 sekuntia aikaa maalipaikan rakenteluun ylivoimalla, mutta kuti jäi piippuun ja näin ollen pisteet jaettiin lukemin 6-6.

Kaiken kaikkiaan hyvin kaksijakoinen ottelu, sillä 1. erä 5-0 ja 3. erä vastustajalle 1-5. Vaikutti ettei oltu oikein missään vaiheessa valmiita pelaamaan, ja 1. erän ”ylijuoksukin” meni lähinnä sen piikkiin, että vastustaja oli vielä enemmän meitä nukuksissa. Muutamat suoraan bussista kentälle juosseet pelaajat valittelivat väsymystä ja tukkoisuutta jo 2. erän lopussa eikä oikeanlaista pelisykettä tahtonut millään löytyä, ja tähän vastustaja pystyi onnistuneesti iskemään 3. erän aikana pakottaen meidän pelaajat lukuisiin helppoihin virheisiin. Harmi sinänsä, että lohkon odotettu kärkikamppailu ei päässyt nousemaan täyteen loistoonsa kohtalon puututtua peliin, mutta toisaalta jos joku olisi sanonut edellispäivänä, että saatte tasapelipisteen 7min valmistautumisen jälkeen toiselta kärkijoukkueelta, niin varmasti olisi voinut olla tyytyväinen.

Päivän toisessa ottelussa klo 13 vastaan asettui alemmassa keskikastissa majaileva oululainen SBT Saha. Kauden ensimmäisen kohtaamisen SBC Levi vei nimiinsä lukemin 2-8, joten Oulun pojilla oli varmasti paljon hampaankolossa. Ottelun maalihanat avasi SBC Levi ajassa 03:05; Ylivoimapyörityksen päätti Tuomas Trast laukomalla viivasta pallon sisään. Syötön tarjoili Ville Virtanen. Vastustajan tasoitusmaali syntyi kellon näyttäessä aikaa 12:06; todellisen pystypainin ja kerhosählyn jälkeen pallo pomppi maalin eteen, jossa paluupalloon ehti ensimmäisenä vihreäpaitainen vastustaja ja pallo rystyllä maaliin.

2. erä käynnistyi SBT Sahan 1-2 -johtomaalilla ajassa 17:00; hienosti pelattu 2vs2-hyökkäys ja ristiinjuoksun jälkeen pallo maalin edestä sisään. SBC Levi iski 2-2 -tasoituksen puolestaan ajassa 25:00; Ville Virtanen tavoitti Joonas Harilan poikittaissyötöllä oikeasta laidasta. Tämä otti pallon haltuun ja ajoi maalia kohti yrittäen tavoittaa lättysyötöllä Arttu Ylitalon takatolpalta, mutta vastustajan puolustaja ehti väliin ohjaten pallon polvellaan omaan maaliin. Kaikki lasketaan.

3. erässä Levin joukkue pystyi kiristämään ruuvia ja karisti Sahan onnistuneesti kannoiltaan. Ajassa 32:30 Tommi Ahola jakoi pohjalta keskelle Juho Wesslinille, joka kääntyi ja laukoi muutaman askeleen vauhdista tulisella lämärillä pallon etuylänurkkaan. Vastustajan maalivahti oli tilanteessa hyvin sijoittunut ja vaikka vastustajan puolustajakin peitti uhrautuvasti, niin niin vain pallo löysi tiensä pienestä pallonmentävästä reiästä maaliin, ja tilanne nyt 3-2 Levin eduksi. Kellon näyttäessä aikaa 37:51 oli ilmassa ratkaisun makua; Tommi Aholalta hyvä katko hyökkäyspäässä ja rystysyöttö maalin eteen Tuomas Alaluusualle, joka kauhoi pallon sisään kolmen vihreäpaitaisen pelaajan keskeltä, ja tilanne 4-2.

Vain puolisen minuuttia edellisestä heilahti jälleen; Lauri Välimaalta syöttö Juho Wesslinille keskikentän oikeaan laitaan. Wessliniltä röyhkeä ajo keskustaan parhaaseen sektoriin, jolta tulisen lämärin sijaan millintarkka passi tolpalle ajaneelle Hannu Molkojärvelle, jolla oli helppo työ siirtää pallo tyhjään maaliin ohi tilanteessa voimattoman Saha-veskarin. Varsin tehokkaan puolitoistaminuuttisen päätti lopulta Joonas Harila 6-2 -maaliin ajassa 39:15 tarkalla laukauksella etualanurkkaan. Avaavan syötön Harilalle tarjoili Ville Virtanen. Lisäosumia ottelussa ei enää nähty, joten pisteet Levin joukkueelle siis loppulukemin 6-2.

SBT Saha taisteli ensimmäisen kohtaamisen tapaan jälleen erinomaisesti ja erittäinkin kovan mailahäirinnän sallinut tuomarilinja teki pelistä paikoitellen enemmän sählyä kuin salibandya, mutta linja oli kuitenkin sama molemmille joukkueille. Ehkä merkittävin parannus syyskauden perusteella viime kauteen verrattuna on tapahtunut siinä, että tiukat, tasaiset pelit on saatu käännettyä voitoiksi tai vähintään tasapeleiksi niukkojen tappioden sijaan. Timo Jutilan sanoin: ”eteenpäin on menty ja… eteenpäin mennään!”

Valmennusjohdon kommentit:

”Ensimmäinen peli alkoi juuri päivastoin mitä jokainen olisi voinut olettaa lähtökohtiin nähden. Joukkueelle sattui todellinen lentokeli ja vastustaja oli ihmeissään, kun saimme laajalla rintamalla palloa kerta toisensa jälkeen verkon perukoille. 1. erätauon psyykkaus ei mennyt kuitenkaan aivan nappiin, josta valmennus ottaa vastuun niskoilleen. Toiseen erään peli tasoittui ja rauhoittui huomattavasti. Tilanteita ei syntynyt enää niin paljoa ja meidän lentokeli alkoi loppumaan. Vastustaja pääsi koko ajan paremmin ja paremmin peliin mukaan ja meillä alkoi maila puristaa kädessä, joka näkyi karkeasti perustekemisen heikossa laadussa. Toisen kerran peräkkäin lopun käsittämättömät ajatuskatkot ja pallon lahjoittaminen vastustajalle sulattivat joukkueen vahvan alun ja käteen jäi vain yksi piste. Kerta on vahinko ja toinen alkaa olemaan tapa, joten joukkueena on nyt vain päästävä yli näistä virheistä ja keksittävä yhdessä keinot millä pystytään pelaamaan omaa peliä fiksusti täydet 45min.

Toisen pelin alku oli hankala, eivätkä ajatukset olleet täysin siinä hetkessä. Pitkään näytti siltä, että teemme tästä itsellemme erittäin tuskaisan viikonlopun. Pelaajien usko omaan tekemiseen ja kurinalainen tekeminen tuotti kuitenkin pitemmän kaavan kautta hyvä tuloksen ja saimme arvokkaat kaksi lisäpistettä mukaan.

Kauden edetessä alkaa näkyä joukkueen harjoittelu myös konkreettisesti kentällä; emme saa kunnon joukkueharjoituksia isolla kentällä käytännössä lainkaan aikaiseksi, mikä väistämättä näkyy peleissä. Koska harjoitusolosuhteisiin ei pystytä vaikuttamaan, niin koko joukkueelta vaaditaan lisää venymistä kevätkaudelle. Syyskauteen täytyy olla joukkueena kuitenkin tyytyväinen. Peli on välillä hakemista ja siihen kaivataan enemmän rentoutta, mitä välillä on tullut esiin. Tähän ei voi silti tyytyä, vaan ruuvia on kiristettävä jokaisella osa-alueella jos tavoitteisiin aiotaan päästä.”

Syyskauden päättäneen turnauksen myötä sarjakauden puoliväli on ylitetty 10 pelatun ottelun kera, ja jäljellä on enää kevätkauden 8 ottelua. Kaikki vastustajajoukkueet on kohdattu nyt kertaalleen poislukien SBT Saha, jota vastaan on pelattu jo kahdesti. Sarja on todella tasainen ja kevätkaudesta tulee varmasti erittäin jännittävä, sillä mikä tahansa joukkue voi voittaa kenet tahansa, kuten tässäkin turnauksessa jälleen nähtiin sarjassa toiseksi viimeisenä majailevan Torbalin pystyttyä yllättämään tuolloin vielä sarjakakkosena olleen SC MuPan. Pienistä marginaaleista kielii myös kimuranttisen tasainen keskikasti, jossa neljän pisteen sisään mahtuu peräti kuusi joukkuetta. Helppoja pelejä ei ole siis luvassa millekään joukkueelle.

SBC Levi jatkaa kauttaan lauantaina 11.1.2014 Torniossa jälleen kärkipään peleillä, kun vastaan asettuu hurjassa vireessä oleva oululainen Ac Absinthe sijalta kolme klo 15 sekä klo 17 sarjanelonen SC MuPa Haapavedeltä, jonka kanssa ensimmäisessä kohtaamisessa päädyttiin 3-3 -tasapeliin.