Miesten ykkösjoukkue avausvoittoihin Torniossa

| Aiheet: Uutiset

Viime kaudesta kokoonpanoltaan jonkin verran uudistuneella miesten ykkösjoukkueella oli edessään paluu 4.divaripeleihin vauhdikkaiden Suomen Cup-seikkailujen jälkeen. Sarjakausi käynnistyi tänä vuonna B-lohkon osalta länsirajalla Torniossa, kalenterin näyttäessä sunnuntaita 29.09.2013.

Viime kaudella miesten kakkosjoukkueen kapteenina 5.divarissa toiminut Ville Virtanen on nostettu pysyvästi ykkösjoukkueen rinkiin mukaan kuten myös kakkosjoukkueen sisäisen pistepörssin voittanut Arttu Ylitalo. Lisäksi tulijapuolelta löytyy Tuomas Nousiainen, Juho Wesslin (Rokokoo II), Kalle Kemppainen (RSB-Team) ja Juha-Pekka Koutaniemi.

Joukkue menetti kesän aikana viime kauden rosteristaan Tommi Kaltion, joka selkävaivojen vuoksi ripusti pelikengät ainakin toistaiseksi naulaan. Julius Sorjonen ja Matias Turpeenniemi vaihtoivat puolestaan paikkakuntaa, Juha-Matti Ulkuniemi siirtyi pelaamaan kakkosjoukkueeseen työ- ja opiskelukiireitten vuoksi ja lisäksi Henri Hirvasvuopio sekä Jussi Tuoma päättivät pitää toistaiseksi taukoa pelikentiltä työkiireitten vuoksi. Kenties merkittävin yksittäinen muutos tapahtui kuitenkin penkin takana, kun seuran valmennuspäällikkönä kesäkuussa aloittanut Juho Lehto otti vastuulleen myös miesten ykkösjoukkueen valmennustehtävät.

Päivän ensimmäinen vastustaja klo 16 alkaneessa pelissä oli kokonaan uusi tuttavuus, Ac Absinthe Oulusta, jota ei ole kohdattu koskaan aiemmin. Vastustajasta ei ollut juurikaan muuta ennakkotietoa, kuin että se oli sijoittunut viime kaudella omassa 4.divarilohkossaan kolmanneksi, joten ennakko-odotukset vastustajaa kohtaan olivat korkealla.

Heti 1. erän alku näytti ottelun suunnan, sillä vastustaja lähti peliin todella passiivisesti, eikä karvannut käytännössä lainkaan vaan luovutti puolet kentästä suosiolla Levin joukkueelle. Avausmaalin iski kuitenkin Absinthe; ajassa 6:26 vastustajan hyökkääjä roiskaisi pelivälineen sokkona maalin takaa sektoriin, josta se kimposi epäonnekkaasti Levi-puolustajan jalasta suoraan omaan maaliin ja taululla 0-1. Kuittaus tuli puolisen minuuttia myöhemmin, kun Jaakko ”Taistelu-Jaska” Tiuraniemi nousi vasemmasta laidasta keskelle ja tasoitti pelin jäätävällä rystyrykäisyllä vasempaan alanurkkaan. Syötön tarjoili Juho ”Wesseli” Wesslin. Vastustaja pääsi kuitenkin erätauolle 1-2 -johtoasemassa, kun ajassa 14:07 laukaus pienestä kulmasta yllätti helpohkosti Levi-vahti Ristimellan.

Toiseen erään lähdettäessä pääprioriteettina oli nostaa tempoa entisestään, ja painella paremmalla jalalla ohi. Kehnot syötöt leimasivat kuitenkin toistakin erää ensimmäisen tavoin, ja muutamat hyvät tilanteet kuihtuivat ratkaisevien syöttöjen huonoon laatuun. Heikkotasoisen erän kruunasi vastustajan yksi harvoista maalitilanteista ajassa 28:58, joka lähti hävitystä kaksinkamppailusta keskialueella. Absinthe-hyökkääjä leikkasi keskelle, ja laukoi epäonnistuneellakin laukauksella 1-3 -johtomaalin kolmen Levi-pelaajan ihmetellessä ympärillä.

Kolmanteen erään lähdettiin sisuuntuneena, sillä avaimet ottelun voittoon olivat olleet koko ajan omissa käsissä. 3. erä käynnistyikin sinisen myrskyn iskiessä; pyöritys vastustajan päässä päättyi rikkeeseen ja vapariin hyvältä tontilta. Vastustaja asetteli muurinsa liian lähelle, mistä seurauksena pikkukakkonen ja syynä väärä etäisyys. SBC Levin ylivoimapeli ehti rullata vain puolisen minuuttia, kun T. Alaluusua toi pallon oikeaa laitaa ylös, jatkoi sen J. Harilalle, joka puolestaan jatkoi ykkösellä keskellä vapaana olleelle kapteeni M. Autioniemelle, jolla oli helppo työ siirtää pallo yhdellä kosketuksella tyhjään pömpeliin: klap-klap ja pam; 2-3 pelikellon näyttäessä 30:51. Tämän jälkeen peli olikin käytännössä yhtä maalia vastustajan väsähdettyä pahemman kerran.

Tehottomuus maalintekotilanteissa kuitenkin väritti kolmatta erää lähes 90% pallonhallinnasta huolimatta, mutta lopulta ajassa 41:54 vanha tutkapari NSB-ajoilta otti ohjat käsiinsä. Hyökkäyspään pyörityksen päätteeksi Joonas Harila sai pallon kulmassa, ja löysi uskomattomalla poikkarilla Tommi Aholan viivan tuntumasta, joka viimeisteli vuorenvarmasti suoraan syötöstä tilanteeksi 3-3. Vain 11 sekuntia edellisestä, ja pallo jälleen Absinthen alueella. Levi-hyökkääjistä Hannu Molkojärvi spurttasi ensimmäisenä irtopalloon laidan tuntumassa vasemmalla, ja myöhässä tilanteeseen tullut Absinthen pelaaja työnsi Molkojärven pahannäköisesti laidan yli. Tuomari ei epäröinyt hetkeäkään, vaan käsi ylös ja vastustajan pelaaja miettimään tekosiaan 2min ajaksi jäähypenkille, syynä vaarallinen peli.

Samalla hetkellä kun jäähy päättyi, laukoi Levi-puolustajista L. Välimaa pallon viivasta maalille. Vastustajan maalivahti sai vaivoin torjuttua matalan kudin, ja reboundiin ehti ensimmäisenä J. Wesslin, joka löi pallon maalin edestä sisään ja lukemat 4-3 SBC Levin eduksi ajassa 44:07. Tässä vaiheessa vastustajan eväät oli syöty jo eväsrepun hihnoja myöten, eikä loppuhetkillä syntynyt enää vaarallisia tilanteita kumpaankaan päähän.

Kaudenavausottelu oli siis erittäin vaikea, ja paljon jäi parannettavaa vaikka voitto tulikin. Vastustaja pelasi fiksusti omilla vahvuuksillaan puolustaen passiivisesti omaa aluettaan, ja iskien harvoin mutta vaarallisesti vastahyökkäyksillä. Levin joukkueen yhtenäinen karvauspeli pakotti vastustajan heittelemään lähinnä kukkupalloa, eikä pelinrakentelusta ollut tietoakaan sillä joukkueiden liikkeessä oli kuitenkin melkoisen iso ero, ja ero vain kasvoi mitä pitemmälle peli eteni. Lisäksi ylivoimapeli toimi kahta sekuntia vaille kahden maalin veroisesti ja alivoimapeli oli puolestaan virheetöntä 4min ajan, joten ansaitut sarjapisteet vahvalla 3. erän esityksellä.

Turnauksen päätöspelissä klo 19 vastaan asettui täksi kaudeksi 4.divariin noussut NSB II Rovaniemeltä, jonka tiedettiin nojaavan vahvasti muutamiin taitaviin yksilöihinsä. Hyvä otteluun valmistautuminen näkyi kentällä, ja jo ajassa 1:03 SBC Levi siirtyi johtoon: Joonas Junnola heitti vasemmasta laidasta karkin takatolpalle ja J. Wesslin kiitti; 1-0. Seuraavan kerran digitaalit pysähtyivät maalin merkiksi ajassa 8:48, ja asialla jälleen Wesslin; takakarvalla pallo pois vastustajalta hyökkäyspäässä, pikku pomputtelun saattelemana leikkaus keskelle, pallo kierrosta oikeaan alanurkkaan ja tilanne 2-0. Näissä lukemissa erätauolle.

2. erässä myös NSB II sai hieman paremmin juonen päästä kiinni, mutta edelleen vaarallisimmat maalipaikat syntyivät Levin joukkueen toimesta. Ajassa 25:18 Tommi Ahola jakoi vapaalyönnin keskiympyrästä oikeaan siipeen vapaana olleelle Tuomas Alaluusualle, joka tälläsi pallon suoraan syötöstä oikeaan ylänurkkaan, ja taululla lukemat 3-0. Lisää oli luvassa heti maalinjälkeisessä vaihdossa 8 sekuntia myöhemmin; nopea pelinkääntö aloituksen jälkeen puolessa kentässä, ja ylivoimahyökkäyksen päätti kukas muukaan kuin ottelun hahmo ”Wesseli” Wesslin kolmannella täysosumallaan ja peli nyt 4-0. Tämän jälkeen myös vastustaja tuli peliin mukaan; helpohko pallonmenetys puolessa kentässä, ja vastustaja laukoi pallon vasempaan alanurkkaan kaventaen tilanteeksi 4-1 ajassa 26:32. Reilu minuutti myöhemmin ja edellistilanteen toisinto; jännäpomputtelu puolessa kentässä, hävitty kaksinkamppailu ja vastustaja rankaisi tällä kertaa vasempaan ylänurkkaan. Tilanne erätauolle siirryttäessä siis 4-2.

Ottelun ratkaisu nähtiin 3. erän alkupuolella. M. Autioniemi käynnisti nopean vastahyökkäyksen omasta päästä J. Harilalle oikeaan laitaan, joka jatkoi keskeltä maalia kohti ajaneelle T. Alaluusualle. Maalivahti pystyi torjumaan vielä ensimmäisen yrityksen, mutta ”Allu” hoiti oman paluupallonsa sisään ajassa 32:42, ja tulostaululla lukemat 5-2. Loppulukemat 6-2 nähtiin hienon oivalluksen seurauksena pelikellon näyttäessä 39:32; Hannu Molkojärvi laukoi sisäänlyönnin matalana lähes omalta kulmapisteeltä vastustajan maalia kohti, ja maalille ajanut Joonas Junnola ohjasi laukauksen sisään. Myös vastustaja sai rakenneltua pari avopaikkaa vielä ottelun loppuhetkillä, mutta laukaukset jäivät piippuun ratkaisevissa tilanteissa eikä lisämaaleja enää nähty.

Turnauksen onnistujia joukkueesta pisteiden valossa olivat kesän täsmähankinta, Näätämön oma poika Juho Wesslin tehoin 4+1, joista 2 maalia oli voittomaaleja sekä Joonakset Harila (0+3) ja Junnola (1+2).

Valmennusjohdon kommentit:

”Absinthe-pelin alussa kunnioitettiin liikaa vastustajaa ja annettiin heidän pelata omilla vahvuuksillaan. Pelin edetessä jokainen pelaajistamme pystyi nostamaan tasoaan, ja 3. erän myllytyksen jälkeen saatiin arvokkaat sarjapisteet hienon nousun myötä.

NSB II-pelissä pelaajistamme näki, että monella oli jäänyt paljon hampaankoloon muutaman viikon takaisesta umpisurkeasta harjoituspelistä, ja siitä motivoituneena pystyimme alusta asti pelaamaan vahvalla tunteella. Vastustaja pääsi ajoittain hyville paikoille, mutta uhrautuva koko joukkueen puolustuspelaaminen, ahkera työnteko molempiin suuntiin ja viimeisenä lukkona MV Huttunen olivat tällä kertaa voiton avaimet. Joukkueen yhtenäisyys näkyi kentällä jokaisessa vaihdossa ja lopussa myös tulostaululla; saatiin revanssi ja hyvä päänahka ’paikallisvastustajasta’. Kaiken kaikkiaan erinomainen startti sarjakauteen.”

Miesten ykkösjoukkueen kausi jatkuu jo kahden viikon kuluttua sunnuntaina 13.10.2013 Rovaniemellä Keltakankaan liikuntahallissa, kun vastaan asettuvat oululaiset Torbal klo 11 sekä OFBC klo 14!